Sianlihalla on pitkät juuret Suomessa - Miksi se on niin suosittua ruoanlaitossa

Sianlihalla on pitkät juuret Suomessa – Miksi se on niin suosittua ruoanlaitossa?

Suomessa kauppojen hyllyt ovat täynnä sianlihaa, eli possua. Lihaa on tarjolla monessa muodossa, kuten jauhelihana sekä pihvinä. Noin 1-2 miljoonaa sikaa laitetaan teuraaksi vuosittain, juurikin lihan saamisen takia. Nykyään Suomesta laitetaan sianlihaa paljon myös ulkomaille, kuten Aasiaan.

Käymme tässä artikkelissa lävitse, millainen eläin sika on. Perustietojen jälkeen katsomme hieman maataloutta. Lopussa on pari maukasta reseptiä, joilla saa arkiruuan maistumaan upealta – päätähtenä possunliha!

Millainen eläin sika on?

Ennen kun menemme ruoanlaittoon, käydään ensin perusasiat läpi. Eli millainen eläin sika on, ja miksi sitä käytetään niin laajalti kokkauksessa?

Sialla tarkoitamme “kesysikaa”, joka on jalostettu eläinlaji. Sikaa kasvatetaan juurikin lihan takia, ja joskus myös nahan takia. Kaikkein onnekkaimmat siat pääsevät jopa lemmikiksi, mutta yleensä ne ovat ns. pikkupossuja. On myös huomattu, että tämä eläin on yllättävän fiksu ja sen hajuaisti on hyvä – sikoja käytetään täten tryffelin etsimiseen. Tryffeli on sienen sukulainen, ja se on äärimmäisen kallis raaka-aine.

Aikuinen sika on joko emakko (naaras) tai karju (uros). Poikaset ovat porsaita. Tämä eläin viihtyy laumassa, ja sika voi oikeasti elää varsin pitkään. Mikäli possua ei teurasteta, voi ikää tulla pitkälti yli 20 vuotta. 

Villisika vs. kesysika

Kesysika on jalostettu villisiasta, eli ne ovat samaa eläinlajia. Ne kuitenkin eroavat toisistaan merkittävästi, monestakin eri syystä. Ensinnäkin ulkonäkö on erilainen. Jalostettu sika kasvaa monta kertaa villisikaa nopeammin, ja iho on sileä ja vaaleanpunainen. Villisika on karvainen, väriltään yleensä tumma. 

Villisian liha on tummaa, ja maku voimakasta. Kesysian liha, eli se mitä kaupasta saa, on väriltään vaaleampaa ja miedomman makuista. Jalostetut siat tekevät pentueita useamman kerran vuodessa, ja ne lisääntyvät runsaasti. Tämä on tietysti hyvä asia maatalouden kannalta. Villisika saa paljon vähemmän jälkikasvua, ja myös harvemmin. 

Sika & maatalous

Sikoja kasvatetaan maataloudessa pääasiassa lihan tuotantoon. Suomessa oli joitakin vuosia sitten yli 1 miljoona sikaa – suurin osa niistä meni teuraaksi. Tuotannossa on nähty hieman laskua 1990-luvulla, sekä 2010-luvulla. Nykyään kasvisruokavalio on noussut historian valossa suurimpaan suosioon, mitä se on koskaan ollut. Tämä näkyy lihantuotannossa ympäri maailmaa, myös Suomessa. Nykyään Suomesta viedään sianlihaa paljon Aasiaan, etenkin Japaniin.

Siat eivät voi elää pienessä karsinassa. Tämä eläin vaatii tilaa, turvallisuutta sekä suojaa esimerkiksi sateelta ja tuulelta. Maaperän tulee olla sellaista, että sika voi kärsällään tonkia maaperää. Usein on kuultu väitteitä, että onnellisen sian liha on parempaa, kuin huonoissa olosuhteissa olevan eläimen. Tämä voi pitää hyvinkin paikkansa.

Toisin kuin monesti luullaan, sika on siisti eläin. Se ei ryömi mudassa sen takia, että se voisi elää sotkuisena. Sika ei voi säädellä ruumiinlämpötilaa kuten ihminen, joten syy mennä mutakasaan kesäkuumalla on viilentyminen. Yleensä sika tekee esimerkiksi tarpeensa aina yhteen ja samaan paikkaan, jos se on tilan puolesta mahdollista. 

Sika viedään teurastamolle n. puolen vuoden ikäisenä, jos siitä tehdään lihaa. Suomessa laitetaan teuraaksi vuosittain 1-2 miljoonaa sikaa. Määrä on laskemaan päin

Sianliha ruoanlaitossa – kokkaa upeita annoksia!

Alla on lueteltuna paria maittavaa ruokaa possusta. Ne sopivat hyvin arkeen sekä juhlaan, sillä possunliha on monipuolinen raaka-aine. Se on myös verrattain edullista, jos vertaa esimerkiksi naudanlihaan.

Possupata

Possupata on herkullinen arkiruoka, jolla ruokkii isommankin perheen. Suosittelemme tekemään pataruokia aina suuremman satsin kerralla. Possupata kannattaa tehdä kasslerista, joka on muhinut kermaisessa liemessä. Makua saadaan sinapista ja rosmariinista. Ruoan kruunaa loppuvaiheessa lisättävät omenat, jotka antavat mukavasti hapokkuutta. 

Tarvitset nämä raaka-aineet:

 • 1,5 kg porsaan kassleria 
 • 3-4 x sipuli
 • 2 x valkosipulin kynsi
 • 2 rkl voita
 • 3 dl vettä
 • 2 dl kuohukermaa
 • 1 tl suolaa ja mustapippuria
 • 1 tl kuivattua rosmariinia
 • 3 rkl sinappia (Dijon on paras vaihtoehto)

1½ tunnin haudutuksen jälkeen:

 • 1 dl vettä
 • 1 rkl vehnäjauhoja
 • 3 x hapan omena (vihreä)

Hunajaglaseeratut porsaankyljykset

Jos haluat edullista ja maukasta arkiruokaa, on tässä hyvä valinta. Porsaankyljykset maistuvat koko perheelle. Murea liha on nopea valmistaa, eli herkulliset kyljykset saa tehtyä alle tunnissa. Kun lihaan lisätään rosmariinia ja hunajaglaseeraus, saadaan ruoasta entistäkin maukkaampaa – se suorastaan sulaa suussa!

Tarvitset nämä raaka-aineet:

 • 4 x porsaankyljys
 • 1 rkl voita tai öljyä
 • ½ tl suolaa
 • mustapippuria ja suolaa
 • 2 rkl hunajaa
 • ½ rkl Worcestershire-kastiketta
 • 1 x varsi rosmariinia
 • 1 x prk (125 g) sulatejuustoa