ruokatrendit

Ruokatrendit vuonna 2022

Ruokatrendit muuttuvat nopeasti ja vuoteen niitä mahtuu nykyään useampi. Tässä artikkelissa kertaamme mitä trendejä olemme jo nähneet vuonna 2022 ja ennustamme, mitä mahdollisesti on vielä tulossa. Jos haluat pysyä mukana trendikkäässä ruokakeskustelussa ja tehdä vaikutuksen foodieystäviisi, jatka lukemista!

Lähiruoka ja ilmastofiksumpi ruokavalio

 

Ylen uutisen mukaan lähiruuan kysyntä kasvoi korona-aikana räjähdysmäisesti. Vaikka pandemia onkin jäämässä taakse, kotimainen ruoka ja lähiruoka trendinä pysyy. Suurin osa meistä ei tule koskaan viljelemään omaa ruokaansa, mutta ruuan alkuperä kiinnostaa monia. Lähiruualle ei ole yhtä selkeää määritelmään, mutta ytimessään se tarkoittaa ruokaa joka tuotetaan, jalostetaan ja kulutetaan paikallisesti. Lähiruoka edistää alueensa ruokakulttuuria tuomalla esiin alueella kasvavia raaka-aineita ja suosimalla paikallisia ruuanvalmistustapoja.

 

Lähiruuan lyhyt jakeluketju varmistaa ruuan turvallisuuden ja pienentää sen hiilijalanjälkeä, mikä tarkoittaa että tiedät mitä syöt ja syöt ilmastofiksummin. Myös suuret elintarvikevalmistajat haluavat vähentää hiilijalanjälkeään ja monet ovatkin tehneet lupauksia siitä, milloin saavuttavat täyden hiilineutraaliuden. Tulevaisuudessa ruokapaketeista tullaan kalorimäärän lisäksi tarkistamaan myös hiilijalanjälkimerkinnät.

 

Uusi vaihtoehtomaito: perunamaito

 

Nykyään miltei jokainen kahvila tarjoaa ainakin jonkinlaista kasvipohjaista vaihtoehtoa maidon tilalle. Ennen näitä vaihtoehtoja kaipasivat vegaanit ja maitoallergikot, mutta nykyään niitä käyttävät ihmiset jotka saattavat kuluttaa maitotuotteita muualla ruokavaliossaan. Vaihtoehtomaidoista on tullut trendi, jota seuraamalla ihmiset osoittavat olevansa tiedostavia. Ja toki kauramaito nyt vain maistuu hyvältä kahvissa.

 

Ruotsalainen merkki Dug on luonut vaihtoehdon kauramaidolle, nimittäin perunamaidon. Perunamaidon sanotaan toimivan hyvin kahvissa ja sen tuottamisen hiilijalanjälki on pienempi kuin kauramaidon vastaava. Nämä kaksi yksityiskohtaa tarkoittavat, että perunamaito saattaa syrjäyttää kauramaidon hipstereiden kahvimaitovalintana. Suomalaiset ovat suuria perunafaneja, joten ennustamme että tämä tuote lähtee nousuun Suomessa.

 

Viikon ruokaostosten tilaaminen kotiinkuljetuksella

 

Markettien kotiinkuljetuspalvelut ovat kehittyneet viime vuosikymmenen aikana hurjasti, ja kotiin tilaaminen on helpompaa kuin koskaan. Naputtele haluamasi ostokset listalle ja kaupan työntekijä kerää ne puolestasi, kuljettaa ostokset ovelle ja tarvittaessa jopa jättää ne oven taakse ilman minkäänlaista ihmiskontaktia. Ostoksien saapumista odotellessa voit viettää aikaa lempiharrastustesi parissa ruokakaupassa pyörimisen sijaan, oli se sitten lukeminen tai vaikkapa nettikasinoiden kolikkopelien pyörittely. Jos uusi lempikasino on vielä etsinnässä, voit nähdä listan parhaista Zimplerkasinoista täältä.

 

Yakitori

 

Yakitori, eli japanilaiset vartaat, joihin voi pujottaa lihaa tai kasviksia ja sitten kypsentää ne liekin päällä, ovat vahvasti nousussa oleva trendi. Syyt ovat yksinkertaiset: yakitori on helppoa valmistaa ja sitä voi loputtomasti modifioida omaan makuun sopivaksi. Yakitori on alun perin katuruokaa ja niiden tunnistettava maku tulee makean mausteisesta tare-kastikkeesta, johon kuuluu soijakastiketta, makeaa riisiviiniä ja sakea.

 

Elämyshakuisuus

 

Selkeä enemmistö suomalaisista kertoo hakevansa ruuasta ennen kaikkea elämyksiä, ei pelkkää nälän taltutusta. Vuonna 2022 kotikokit uskaltavat kokeilla tehdä itse sushia ja napolilaista pizzaa. Elämyksellisyys tarkoittaa myös sitä, että ruuan eteen nähdään hiukan enemmän vaivaa. Ruuan raaka-aineiden shoppailu ja ruuan valmistus alusta asti itse on osa kokemusta.

 

Uudet trendihedelmät

 

Vuonna 2021 trendihedelmiin kuuluivat hattaraviinirypäle ja ufopersikka. Vuodelle 2022 trendiksi povataan asiantuntijapiireissä erilaisia kurpitsoja. Sesonkien seuraaminen liittyy tämän artikkelin ensimmäisessä kohdassa mainittuun ilmastofiksuuteen, joten trendihedelmiksi ja -vihanneksiksi voi nousta aina sesongin mukaan vaihtuva valinta.

 

Yksi jo alkuvuonna 2022 trendanneista hedelmistä oli minisitruuna, eli pieni lemon snack -sitruuna jonka voi syödä kuorineen päivineen. Niiden sesonki kestää helmikuusta huhtikuuhun ja Suomessa kyseisiä herkkuja sai Lidlin valikoimasta. Vastaanotto minisitruunalle oli vaihteleva, osa suomalaisista hullaantui, osa kummasteli. Kirpeä maku ja kuorineen syöminen tekivät lemon snackista hiukan vaikeasti lähestyttävän monelle, ja voikin olla että tämä trendihedelmä ei enää palaa hyllyille.

 

Hyvinvointiin keskittyminen

 

Korona kiinnitti ihmisten huomion terveyteen ja monet alkoivat pohtia elämäntapojaan tarkemmin. Puhumme ruuasta enemmän kuin koskaan ennen. Hifistelemme erilaisia uutuustuotteita, jokaisella meistä on ainakin yksi foodieystävä joka haluaa testata kaupungin uudet ravintolat ja postata annoksensa sosiaaliseen mediaan ja moni on viime aikoina vienyt kokkausharrastuksensa miltei ammattitasolle. Jotkut ovat sitä mieltä, että puhumme ruuasta enemmän kuin aiemmin koska elintasomme on korkeampi kuin koskaan aiemmin.

 

Artikkelin ensimmäisenä kohtana mainitun eettisyyden lisäksi ihmisiä puhututtaa ruuan terveellisyys ja sen vaikutus yleiseen hyvinvointiin. Hyvinvointitrendi näkyy myös sober curious -ilmiössä ja siinä, miten alkoholittomien juomien kulutus on noussut. Alkoholittomat ginit ja matala-alkoholiset viinit ovat varmasti vuoden 2022 trendi.

 

Luksusta vegaaneille

 

Kasvipohjaiset ruokavaliot eivät ole enää uusi trendi, mutta vielä äskettäin oli vaikea löytää laadukkaita luksusravintoloita, jotka keskittyvät tarjoamaan täysin vegaanisia menuja. Tämä on kuitenkin muuttumassa, ja monet Michelin tähdillä varustetut kokit ovat siirtymässä keskittymään vegaanisiin menuihin. Ilmiö näkyy myös meillä Euroopassa, sillä vuonna 2021 ravintola ONA sai Ranskan ensimmäisen täysin vegaaniselle ravintolalle myönnetyn Michelin tähden.