Parhaat lihat ruoanlaitossa - Mikä on liharuokien “Ferrari”

Parhaat lihat ruoanlaitossa – Mikä on liharuokien “Ferrari”?

Suomessa syödään paljon lihaa. Sitä on viimeiset pari vuotta vähennetty, johtuen monestakin syystä. Yksi syy on ilmastovaikutukset, sillä esimerkiksi naudanliha saastuttaa ilmakehää metaanikaasujen takia. Toinen syy on terveysvaikutukset, sillä liiallinen lihansyönti voi aiheuttaa mm. syöpää. Kun lihaa syödään sopiva määrä, on sillä terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Kuten jokainen tietää, Suomessa kasvatetaan pääasiassa sikoja, nautaeläimiä sekä kanoja. Nämä ovat tärkeimmät lihan alkuperät Suomessa. Lihan syöminen ei kuitenkaan jää vain näihin eläinlajeihin. Katsotaan tässä artikkelissa suosituimmat lihat, mistä saa tehtyä maukkaita ja terveellisiä ruoka-annoksia. 

Sianliha

Sianliha on tärkeä osa Suomalaista maataloutta ja ruokakulttuuria. Maailmalla sianliha oli ykkösenä joitakin vuosia sitten, mutta ei enää vuonna 2021. Sianlihasta saa maittavia kyljyksiä, uuniruokia, jauhelihaa, kinkkua sekä paljon muuta. Perinteisestä suomalaisten joulupöytää koristaa 5-7 kg joulukinkku.

Suosittuja ruokia sianlihasta: 

 • Joulukinkku
 • Pekoni
 • Siskonmakkarakastike
 • Läskisoosi

Sianlihassa on paljon proteiinia, jopa yli 18g / 100g kohden. Lihassa on kuitenkin paljon rasvaa, lähes yhtä paljon proteiinin kanssa. Maailmassa sianlihaa käytetään eniten Kiinassa, Euroopassa sekä Amerikassa. 

Naudanliha

Naudanliha voi olla vasikkaa, härkää tai lehmästä. Nautaeläimen ruhossa on eri osia, joista saadaan eri ruokiin sopivia lihanpaloja. Lihaa käytetään pääasiassa jauhelihassa, pihveissä sekä hieman laadukkaammissa ruoka-annoksissa. Naudanlihaa voidaan käyttää esimerkiksi seuraavissa annoksissa:

 • stroganov
 • entrecôte
 • chateaubriand
 • osso buco
 • härkäpata

Naudanlihan käyttöä on paljon kritisoitu ilmastonmuutoksen kannalta. Tämä on vähentänyt lihan syönti Suomessa, sekä koko maailmassa. Suomessa lehmien kasvatus on kuitenkin hyvällä tasolla, kun katsotaan maapalloa kokonaisuudessaan. 

Broileri ja kana

Suomessa yksi tärkeimmistä lihoista on broilerin ja kananliha. Suomessa on yli 200 jalostamoa, ja vuosittain yli 100 miljoonaa lintua kasvatetaan lihaksi. Broilerista saa tehtyä monenlaisia herkkuruokia, kuten esimerkiksi: 

 • Täytetty broileri
 • Nuggetit
 • Broilerin rintafilee

Tulee myös muistaa, että kanojen kasvattamisesta saadaan myös kananmunia. Niitä syödään maailmassa aivan hirveä määrä päivittäin. Broilerin tuotanto ei ole ilmaston kannalta läheskään yhtä haitallista, kuin nautaeläimet. 

Hevonen

Suomessa käytetään jonkin verran hevosenlihaa ravintona, pääasiassa meetvurstissa sekä jauhelihassa. Jotkut maat jalostavat hevosta suoraan lihantuotantoon, mutta ei meillä täällä Pohjoisessa niin tehdä. Pääasiassa hevosta pidetään Suomessa lemmikkinä, ja ratsastus harrastuksena. 

Kun mietitään hevosenlihaa, on se laadukasta. Liha on vähärasvaista, ja proteiinia on varsin runsaasti. Maku on naudanlihan ja poron välimaastossa. Hevosenliha on ns. herkkua Suomessa, eli sitä ei arkipäivän kokkauksissa suosita – juhlissa kylläkin. 

Kalat

Suomessa kalaa syödään paljon, sen terveellisyyden takia. Virallisen instanssit ovat kehottaneet suomalaisia syömään kalaa 2-3 kertaa viikossa. Kalasta saa tärkeitä Omega 3 -rasvahappoja, jotka edistävät terveyttä. Suosituin kala Suomessa on lohi, joka sisältää paljon proteiinia sekä hyviä rasvoja.

Kalasta voi tehdä mm. näitä herkkuja:

 • Kalakeitto
 • Loimulohi
 • Uunilohi
 • Kalapuikot

Se mikä kalaruoissa on parasta, on monipuolisuus. Lohen lisäksi hyvää ruokaa saa esimerkiksi Kuhasta, Silakoista, Ahvenesta, Hauesta sekä Siiasta. Jotkut tahot kritisoivat kalan syömistä, koska se tuhoaa ja saastuttaa merta. Kaikella on aina kaksi puolta.

Ankka

Ankka on herkullinen, suhteellisen rasvainen liha. Ankan sukulaista, sinisorsaa löytyy kaupoista lähes ympäri vuoden. Suomessa ankkaa pidetään paremman laadun lihana, eikä sitä käytetä päivittäisessä kokkaamisessa. Useimmiten ankkaa syödään, kun lintu on 2-3 kuukauden ikäinen. Ankkojen munia käytetään pääasiassa leipomisessa. 

Poron- ja hirvenliha

Poro ja hirvi ovat riistaeläimiä, joista saadaan paljon lihaa. Yleensä aikuisesta hirvestä saa lähes 200 kg syömäkelpoista lihaa. Hirvenliha on voimakkaan makuista, tummaa ja se on erittäin mureaa. Hirven- ja poronkäristys on yksi parhaista ruoista, mitä on. Hirvenliha on terveellistä, sillä siinä on paljon proteiinia sekä vähän rasvaa. Kyseessä on myös vapaana luonnossa elävä riistaeläin, joten liha saa makunsa luonnon marjoista ja kasveista.

Mikä liha on kaikkein parasta?

Se riippuu täysin, millaisessa tilanteessa aiot lihaa kokata. Jos mietitään arkiruokaa, on naudanliha, broileri sekä kala varmasti paras vaihtoehto. Näillä saadaan tehtyä paitsi hyvää ruokaa, mutta myös terveellistä. Kun suosii vähärasvaista lihaa, on se hyväksi omalle terveydelle. Kun annoksen kylkeen laittaa paljon kasviksia ja salaattia, on hyöty paras.

Jos mietitään juhlia, voimme suositella ankkaa, vasikkaa sekä hirvenlihaa. Hevonen käy myös esimerkiksi alkupalana, leikkeleiden muodossa. Sianliha käy meidän mielestämme joulupöytään, sekä leikkeleinä esimerkiksi leivän päälle. Toki kesällä grilliin voi laittaa maukkaita pihvejä, pekonia sekä makkaroita.  

Kannattaa kuitenkin pitää kohtuus kaikessa. Liiallinen lihansyönti ei ole hyväksi omalle terveydelle, kuten sydämelle sekä verisuonille. Suosi vähärasvaista ruokavaliota, mutta herkkupäivinä voi toki poiketa tästä säännöstä.