Esittelyssä naudanliha - millainen liha on kyseessä & parhaat reseptit

Esittelyssä naudanliha – millainen liha on kyseessä & parhaat reseptit

Suomessa naudanlihaa syödään runsaasti. Muutama vuosi takaperin, suomalaiset söivät nautaa keskimäärin 53g päivässä per henkilö. Naudanliha on yksinkertaisesti sanottuna nautaeläimestä saatavaa lihaa – yleensä Suomessa myytävänä naudanlihana käytetään sonnivasikoita. Sonnivasikat laitetaan teuraaksi vajaan 2 vuoden ikäisinä. 

Kun puhutaan aikuisesta nautaeläimestä (lehmä tai sonni), lihaa kutsutaan ammattipiireissä “raavaanlihaksi”. Nuoret nautaeläimet ovat puolestaan vasikoita, ja liha on vasikanlihaa – näissä tapauksissa eläin on alle 80 kilogrammaa. 

Naudanlihasta voi tehdä paljon erilaisia liharuokia. Nautaeläin voidaan jakaa eri osiin, ja esimerkiksi ruhon etupäästä saa hyvää lihaa haudutus- ja keittoruokiin. Takapäästä saadaan maukkaita paistipaloja, sekä mureita fileepihvejä. Käymme tässä artikkelissa lävitse nautaa ruoanlaitossa, sekä kolme parasta reseptiä!

Perustietoa naudanlihasta

Nauta on useissa maissa maatalouden tärkein tuote. Ilmaston takia esimerkiksi viljely ei ole kovinkaan kannattavaa. Tämä pätee myös Suomessa, etenkin Pohjoisessa. Lapissa naudan lisäksi kasvatetaan tietysti poroja, jotka voidaan myös laittaa teuraaksi. 

Joissakin maissa nautaa ei puolestaan syödä. Esimerkiksi Intiassa nauta (lehmä) on pyhä eläin, joten uskonnollisista syistä siellä ei naudanlihaa syödä. Intian joissakin osissa sianlihan syöminen on kiellettyä, ja eroavaisuudet tulee pitkälti uskonnollisen vakaumuksen mukaan – muslimeilla ja hinduilla on erilaiset säännöt ja uskomukset. 

Jos mietitään naudanlihaa Suomessa, on se tärkeä osa ravintoympyrää. Naudanlihasta saa paljon sinkkiä, joka estää anemiaa sekä monia muita sairauksia. Lihasta saa myös tyydyttyneitä rasvahappoja, kuten palmitiinihappoa sekä steariinihappoa. Toki liiallinen lihansyönti vaikuttaa terveyteen negatiivisesti – joten kohtuus kaikessa. 

Täysikasvuinen nauta

Aikuisen naudanliha, eli “raavaanliha” on tummanpunaista. Lihan maku on voimakasta, ja syyt ovat suhteellisen karkeita. Jos käsitellään nuoremman nautaeläimen lihaa, on maku miedompaa ja lihan väri on huomattavasti vaaleampaa. 

Vasikanliha

Vasikanliha, eli nuoren nautaeläimen liha on väriltään vaaleanpunaista. Lihassa on verrattain vähän rasvaa, ja se on maultaan mietoa. Luut ovat ohuita, ja lihassyyt ovat pehmeän hienoja. 

Naudan eri osien käyttäminen ruoanlaitossa

Naudasta saa otettua lihaa eri osista ruhoa, ja liha kannattaa valita aina ruoan mukaisella tavalla. Paahtopaistista ei kannata tehdä keittoa, ja kaulasta ei kannata tehdä fileetä. Käymme seuraavaksi lävitse naudan eri osat ruoanlaitossa. Annamme myös muutaman vinkin, mihin mikäkin liha soveltuu parhaiten.

  • Kaula – Käytetään usein jauhelihassa.
  • Potka – Hyvä osa jauhelihaan, tai Osso Bucco -ruokaan.
  • Etuselkä – Karjalanpaisti, pataruoat sekä monet keitot. 
  • Rinta – Soveltuu erinomaisesti liha muhennokseen.
  • Lapa – Paras käyttötarkoitus on erilaiset padat- ja uunivuoat. 
  • Kylki – Jauheliha sekä pataruoat. 
  • Fileeselkä – Soveltuu kyljyksiin ja “T-luupihveiksi”. 
  • Ulkofilee – Paistetut ja grillatut pihvit sekä entrecôte.
  • Sisäfilee – Fileepihvit sekä chateaubriand.
  • Paahtopaisti & sisäpaisti – Paahtopaisti ja paahdetut fileepihvit. 
  • Kulma- & ulkopaisti – Leikkeleet, pihvit sekä stroganov.

Siinä on yleisimmät osat nautaeläimestä. Toki ruokaan voi käyttää mm. kieltä, häntää, penistä sekä silmiä. Näiden raaka-aineiden löytäminen on haasteellista lähikaupasta, eli silloin kannattaa suunnata lihakauppaan. 

Top 3 naudanliha reseptit

Käymme seuraavaksi lävitse kolme (3) upeaa reseptiä naudanlihasta. Ruoat ovat erilaisia, eli pyrimme valitsemaan “jokaiselle jotakin” -periaatteella. Toivottavasti saat inspiraatiota, ja maukkaan päivällisen tai illallisen koko perheelle!

Punaviinihärkä

Jos haluat mureaa, suorastaan juhlavaa ruokaa – on tässä hyvä vaihtoehto. Punaviinissä haudutettu naudanpaisti sulaa suussa, mutta siinä on särmää. Suosittelemme tämän liharuuan kanssa lasillinen laadukasta punaviiniä. Lihan lisukkeeksi esimerkiksi uuniperunat tai lohkoperunat, sekä hieman yrttejä.

Tarvitset nämä raaka-aineet: 

  • 800 g naudanlihaa (paistia)
  • 2 x sipuli
  • 4 x valkosipulinkynsi
  • 1 x palsternakka
  • 2 x porkkana
  • 150 g juuriselleriä
  • 1 x chilipaprika
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 4 dl punaviiniä (halpa käy)
  • 2 x lihaliemikuutio
  • 100 g tomaattipyreetä
  • mustapippuria ja suolaa (myllystä)
  • vettä x määrä, jotta liha peittyy

Punajuuri-jauhelihamureke

Tässä on hyvä arkiruoka, joka maistuu varmasti. Mureke on lasten sekä aikuisten kestosuosikki, mutta punajuurella siihen saa mukavasti kulmaa. Punajuuri edistää myös terveyttä, ja se tasapainottaa lihaisaa ruokaa. Lisukkeeksi perunamuusia, keitettyjä perunoita sekä uunikasviksia. Murekkeen voi tehdä uunipellillä tai kakkuvuoassa. 

Tarvitset nämä raaka-aineet: 

  • 8 viipaletta vaaleaa leipää (esim. paahtoleipä)
  • 3 dl punajuurisosetta
  • 1 x sipuli
  • 2-3 rkl voita / öljy käy myös
  • 900 g naudan jauhelihaa (10-15% rasvaa)
  • 1½ tl suolaa
  • mustapippuria ja suolaa myllystä
  • 2 tl kuivattua oreganoa

Lisäksi (sipulikastike):

  • 6 x sipuli
  • Pieni köntsä voita
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • 1tl sokeria
  • 2 dl vettä